Rusija

 

Rusija se kao domaćin nalazi u grupi A zajedno sa Egiptom, Saudijskom Arabijom i Urugvajem.

Kao domaćin, Rusija nije morala da igra kvalifikacije, te se automatski plasirala na završnicu Svetskog prvenstva.

Ono što je zanimljivo jeste da ova selekcija nije prošla grupu na nekom velikom takmičenju još od Eura 2008. godine kada su Rusi igrali polufinale. Tada ih je Španija počistila sa 3:0.

Tada su Rusiju predvodili Pavličenko, Aršavin i Akinfejev. Međutim, kvalitet ove selekcije koja će igrati na Mundijalu nije ni približan kvalitetu te ekipe i 2008. godine.

Akinfejev je još uvek tu, ali to je sve. Slobodno možemo reći da se radi o najkvalitetnijem igraču Rusije, iako se radi o golmanu.

Džagoev je glavni kreator u Rusiji, on je taj koji pokriva gotovo ceo napad Rusije i razigrava svoje saigrače. Zaista je ključan za igru Rusa. Međutim, radi se o fudbaleru koji je podlozan povredama.

Ukoliko Džagoev ne bude na visini zadatka – Golovin će morati da pokaže da zaista zaslužuje da se na njega obrati pažnja. Radi se o perspektivnom fudbaleru koji bi mogao da eksplodira na velikoj sceni ovog leta.

Veoma često imamo prilike da vidimo kako igra ove ekipe deluje potpuno nepovezano, muče se u odbrani gotovo redovno i veoma često gube loptu na sredini terena. Ukoliko se to desi, u Rusiji nastaje problem s obzirom na to da ova selekcija u većinislučajeva igra sa samo tri fudbalera u zadnjoj liniji.

Igrač sredine terena u tom slučaju mora da se vrati nazad i pomogne, dok tri štopera pokušavaju da popune prostor ispred golmana Akinfejeva.

Kada uzmemo u obzir da je odbrana klimava, a tome dodamo i činjenicu da ovoj reprezentaciji zaista nedostaju ozbiljnije opcije u napadu, možemo videti zbog čega Rusija verovatno neće uspeti da prođe grupnu fazu, iako je domaćin ovogodišnjeg Mundijala.

GOLMANI: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Vladimir Gabulov (Briž), Andrej Lunev (Zenit).

DEFANZIVCI: Vladimir Grant (Rubin), Segej Ignaševič (CSKA Moskva), Fjodor Kudrašov (Rubin), Ilja Kutepov (Spartak Moskva), Andrej Semjonov (Ahmat), Igor Smoljnikov (Zenit), Mario Fernandez (CSKA Moskva).

VEZNI RED: Juri Žirkov (Zenit), Roman Zobnin (Spartak Moskva), Juri Gazinski (Krasnodar), Alan Dzagoev (CSKA Moskva), Aleksander Jerokin (Zenit), Daler Kuzjaev (Zenit), Anton Mirančuk (Lokomotiva Moskva), Aleksander Samedov (Spartak Moskva), Denis Čerišev (Viljareal), Aleksander Golovin (CSKA Moskva).

NAPADAČI: Artjom Dzjuba (Arsenal Tula), Aleksej Mirančuk (Lokomotiva Moskva), Fjodor Smolov (Krasnodar).